maanantai 14. syyskuuta 2009

Manteliset dallaspullat

Luultavasti onnistunein pullasessioni! Leivon pullaa liiankin harvoin, sillä varsinkin näin syksyä päin mentäessä mikä olisikaan ihanampaa kuin uunista tulviva lämpimäisen tuoksu. Pitäisiköhän käyttää näinä kahtena sairaslomapäivänäni hieman energiaa ja leipoa jotain... Näiden pullien ohje on peräisin RuokaPirkasta nro 33/13.8.2009. Pullista tuli hienon näköisiä, sellaisia joita on kiva nostaa vieraspöytään, ja ne maistuivatkin niin hyviltä! Parempia kuin sellaiset peruspullat joita olen tehnyt.
















Pullataikina:
2 ½ dl maitoa
1 ps kuivahiivaa
1 dl sokeria
3/4 tl suolaa
1 kananmuna
2 tl vanilliinisokeria
2 tl kardemummaa
n. 7½ dl vehnäjauhoja
100 g margariinia

Täyte:
70 g (1 dl) kuorittuja manteleita (mantelirouhekin kävisi!)
50 g margariinia
1 kananmuna
½ tlk maitorahkaa
½ dl sokeria
1 tl vanilliinisokeria
1 ps vaniljakastikejauhetta

Voiteluun ja koristeluun:
1 kananmuna
raesokeria

Lämmitä maito n. 42-asteiseksi. Sekoita maidon joukkoon pieneen jauhomäärään sekoitettu kuivahiiva, sokeri, suola, muna, vanilliinisokeri ja kardemumma. Vaivaa takinaan noin kolmasosa jauhoista. Lisää pehmeä rasva ja vaivaa loput jauhot vähitellen. Anna taikinan kohota lämpimässä paikassa noin puoli tuntia.
Jauha täytteeseen tulevat mantelit tehosekoittimella tai monitoimikoneella (ja tähän huom, että tosiaan mantelirouhe kävisi varmasti ihan yhtä hyvin ja pääsisi tästä vaiheesta :-D). Mantelit saavat jäädä hieman rouheisiksi. Sekoita puuhaarukalla pehmeän rasvan joukkoon muna, rahka, sokeri, vanilliinisokeri, vaniljakastikejauhe ja mantelit. Sekoita juuri ja juuri sekaisin.
Kumoa kohonnut taikina jauhotetulle pöydälle. Kauli taikina 30x50 cm kokoiseksi levyksi. Levitä täyte tasaisesti taikinalevylle ja rullaa levy kääröksi pitkän reunan suuntaisesti.
Jaa taikinarulla 2 osaan ja siitä edelleen 8 palaan. Taikinasta tulee 16 kierrepullaa. Pane pullat leivinpaperin päälle uunipellille (leikkauspinta ylöspäin), peitä liinalla ja kohota lämpimässä ja vedottomassa paikassa puolisen tuntia.
Voitele pullat munalla ja koristele raesokerilla. Paista 225-asteisessa uunissa hieman keskitasoa alempana noin 10 minuuttia.

6 kommenttia:

  1. Anonyymi16.9.09

    Sää se jaksat!! :)

    T:Irkku

    VastaaPoista
  2. Anonyymi22.9.09

    Taitaispa kannattaa joksikin viikonlopuksi kylään, vois vaikka saada jotain tällasia herkkuja :D

    T:Salla

    VastaaPoista
  3. Toimiskohan jos laittais vaikka sitä valion sitruunarahkaa? Ja jättäis mantelit pois. MÄki haluan ehtiä ja viitsiä leipoa pullaa!!

    VastaaPoista
  4. Aina välillä pitää jaksaa, koittakaa tähdätä vaan kylään sillon ;)

    VastaaPoista
  5. NAMI! Näitä munki pitää vielä tehä :o Ihanan näkösiä ja vielä toi bullaboxi! Jami.

    Tiina

    VastaaPoista
  6. tuo laatikko on kyllä maailman parhain <3 :)

    VastaaPoista