keskiviikko 4. kesäkuuta 2014

Nokkosletut ja nokkosinfoa

Tänä vuonna oon jo hieman saanut aikaiseksi sitä mitä olen kauan halunnut, mutta aina se on vain jäänyt välistä. Hortoilin! Keräsin kotopihalta nokkosia ja ryöppäsin niitä pakkaseen!
Nyt piti paistella ensimmäinen koe-erä lettuja, että tietää lähteäkö uudestaan nokkosennypintään. Kyllä täytyy lähteä :-) listalla olisi myös nokkoskeittoa ja jonkinsortin nokkoshöysteistä piirakkaa sekä nokkosrieskoja. Mulle anemiaan vaipuvaiselle tekee varmasti gutaa syödä tuota rautapommia!

Poimi nokkoset aina puhtaalta ja saasteettomalta paikalta, vähintään 50 metrin päästä maantiestä. Kerää nuoria, noin 10-15 cm korkuisia nokkosia taikka pidemmistä (15-25 cm korkuisista) nokkosista 2-4 lehtiparia ennen kukintaa. Käytä keräämisen hansikkaita, sillä nokkonen pistää! Itselläni oli ohuet kertakäyttökumihanskat jotka riittivät ainakin nuorten nokkosten poimintaan.
Huuhtele nokkoset vedessä lian ja mahdollisten ötököiden poistamiseksi. Ryöppää nokkosia kiehuvassa vedessä kaksi minuuttia.
Valuta nokkoset ja puristele ylimääräisen veden poistamiseksi. Voit muotoilla palloksi taikka pötkyläksi. Hienonna pieneksi, nyt nokkonen on valmis käytettäväksi tai pakastettavaksi! Pakasta nokkoset valmiiksi annospusseihin, niin saat aina sopivan määrän kerralla. Minä pakastin noin pinaattipussillista vastaavan määrän.
Nokkosta voi myös käyttää tuoreena taikka kuivattaa. Mua ilahdutti Viherrys-blogin Nokkosniksit-postaus, jota aion hyödyntää jatkossakin :-)
Lisäksi poimin nuoria horsmia sekä pienen määrän voikukanlehtiä. Ryöppäsin samoin kuin nokkoset mutta kaikki omissa kattiloissaan. Ryöppäys kyllä kutistaa valtavasti!


Leikattu pinta on upean näkönen!
matkalla pakkaseen

Nokkosletut

5 dl maitoa
2 kananmunaa
3 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
ripaus muskottipähkinää sekä valkopippuria
n. 150 g pakastettua nokkosta sulatettuna

Riko munat kulhoon ja mittaa kaikki taikinan ainekset mukaan. Sekoita tasaiseksi. Anna taikinan turvota puolisen tuntia. Paista voissa molemmin puolin.
Me nautimme näitä pinaattilettujen tavoin, eli puolukkahilloa ja raejuustoa kylkeen. Hyvää :-)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti