tiistai 28. huhtikuuta 2009

Vappumunkit

Vaikka vannoin viimevuotisen munkkionnettomuuden jälkeen, etten tänä vuonna tekisi munkkeja itse, tuo sateinen ilma ulkona ja vapaapäivä saivat minut kuitenkin toisiin aatoksiin. Niimpä olen tässä päivittämisen ohessa tehnyt munkkeja pienehkön määrän :-)

Taikina:
100 g margariinia

2 1/2 dl maitoa

1/2 pkt tuorehiivaa

1 dl sokeria

1 tl kardemummaa

1 tl suolaa

8 dl vehnäjauhoja


Paistamiseen 1 pkt munkinpaistorasvaa

Pinnalle sokeria

Sulata rasva kattilassa. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja murenna hiiva joukkoon. Lisää loput aineet ja loppuvaiheessa rasva. Kohota taikinaa noin 45 minuuttia.

Vaivaa taikinasta ilmakuplat pois. Leivo taikinasta joko munkkirinkilöitä tai pieniä, pyöreitä munkkeja. Kohota noin puoli tuntia.
Sulata munkinpaistorasva kasarissa tai muussa sopivassa pannussa. Kuumenna rasva noin 180 asteiseksi. Sopivan paistokuumuuden voit testata pienellä palasella munkkitaikinaa tai vaikkapa paahtoleivänpalalla: kun palanen paistuu noin minuutissa kauniin ruskeaksi, on rasva sopivaa.
Paista munkit molemmin puolin ja nosta ne talouspaperin päälle valumaan. Pyörittele munkit lämpiminä sokerissa.

1 kommentti:

  1. Päivi6.5.09

    Aivan hirvee toi sun viime vuoden rasvatragedia. HUI, mä oon tosi arka noihin rasvankeittopuuhiin ja paistankin munkit vallan rasvakeittimessä, vaikka eihän toi paistaminen ollutkaan se sun ongelmakohta. Onneks kuitenkin pääsit asian yli ja ilahdutit miestäsi vappumunkeilla.

    VastaaPoista