tiistai 18. lokakuuta 2011

Karpin parempi kalakeitto

"Kylmäsavulohta, katkarapuja, smetanaa ja kermaa - tästä ei kalakeitto juuri parane."
Näin lupailee ystäväni Karpin ateriakirja ja hyvin pitkälti olen samaa mieltä - minä pidin keitosta ihan tosissani ja tein sitä kaksi kertaa viikon sisään! Kaikkia maku ei kuitenkaan miellyttänyt, nimittäin tässä kalakeitossa on hieman makea sivumaku, liekö nuo juurekset sen tekevät. Ei maistu potulle ei :-)



























Neljä annosta

2 sipulia
25 g voita
pieni pala (n. 200 g) lanttua
pieni (n. 100 g) palsternakka
pieni pala (n. 100 g) juuriselleriä
1 porkkana
200 g kylmäsavulohiviipaleita
100 g katkarapuja
1 dl kermaa
120 g smetanaa
tilliä
vettä
(tilkka kuivaa valkoviiniä)
valkopippuria
suolaa

Hienonna sipulit ja kuullota ne voissa padan tai kattilan pohjalla. Varo ruskistamista. Lisää samalla seokseen murskattua valkopippuria.
Lisää noin puoli litraa vettä (ja valkoviini niin halutessasi) sekä kuoritut ja kuutioidut kasvikset. Hauduta kasvikset pehmeiksi.
Lisää kylmäsavulohi ja (sulatetut sekä valutetut) katkaravut. Kala hajoaa keittoon vaikka lisäisit sen melko suurinakin paloina ja kypsyy miltei saman tien. Sekoita keittoon kerma ja smetana, lisää vettä tarvittaessa. Kuumenna, mutta varo keittämästä.

Silppua päälle tilli ja lisää halutessasi nokare voita. Tarkista suola.

3 kommenttia:

  1. Ihania karppaajan ohjeita :)

    VastaaPoista
  2. Kiitos, kiva kuulla! Karppaus on taas mennyt vähän häneksi ja kummastelen omien, ravitsemusterapeutin sekä karppifoorumin käyttäjien kokemusten ja mielipiteiden kanssa - diabeetikkona en saisi käyttää karpatessa kovia rasvoja enkä kyllä muutenkaan karpata, mutta karppilammikossa asenne on toinen :-) itse ei aina tiedä kumpaan koulukuntaan kuuluu...

    VastaaPoista
  3. Kiva kun tykkäsit tuosta mun ohjeestani. Sen makeuden saa pois käyttämällä eri kasviksia, esimerkiksi kukkakaalia. Perunalle vaan ei oikein hyvää korviketta löydy, valitettavasti.

    VastaaPoista