maanantai 4. marraskuuta 2013

Gluteeniton unelmatorttu

Gluteeniton leivonta on mulle ihan uusi taiteenlaji. Tänään meille on tulossa gluteeniton vieras ja halusin tehdä itse jotain tarjottavaa kahvipöytään. Löysin hyvän oloisen blogin, Gluteeniton Muumimamma :-) sieltä tämänkin ohjeen otin! Mulla ei ole entuudestaan kaapissa gluteenittomia jauhoja, mutta unelmatorttuun ei onneksi jauhoja tarvinnut. Ja tästä tuli todella hyvää!

Pohjan paistoajan, 5-6 minuuttia, kanssa saat olla tarkkana! Meidän uunissa pohja ei viipynyt ihan viittäkään minuuttia kun se olikin jo valmis. Kenties olisi ollut aiheellista paistaa alemmalla tasolla, mulla oli pelti keskitasolla. Pohja oli kuitenkin ohut ja pehmeä ja se ehti kypsyä muutamassa minuutissa.
Ja varoituksen sananen: kun alat levittämään voikreemi-täytettä pohjalle, ole varovainen! Itse tein jääkaappikylmästä voista täytteen, ja kun aloin riuskoin ottein sitä pohjalle levittämään, meinasi käydä vahinko. Pohja tarttui kreemiin niin että lusikkaa nostaessa nousi myös taikinaa mukaan, hups! Onneksi huomasin tapaturman ajoissa ja rikkoontuneen kohdan sai rullattua tortun sisään piiloon ;-)

Mutta erittäin hyvä kokemus ensimmäiseksi gluteenittomaksi leipomukseksi. Meidän piti jo yhet kahvit tässä vieraita odotellessa keittää kun ei malttanut odottaa että pääsee maistamaan, onneksi vielä on uusi kahvihetki edessä!


Pohja:

3 kananmunaa
1½ dl sokeria
3/4 dl perunajauhoja
2 rkl kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta

Voikreemi:

150 g huoneenlämpöistä voita
2½ dl tomusokeria
2 tl vaniljasokeria
1 kananmunan keltuainen
1 tl sitruunamehua

Laita uuni kuumenemaan 250 asteeseen.
Tee ensin pohja. Vatkaa kananmunat ja sokeri ilmavaksi vaahdoksi. Sekoita keskenään jauhot, siivilöity kaakaojauhe sekä leivinjauhe ja sekoita muna-sokeriseokseen.
Levitä seos leivinpaperilla vuoratulle uuninpellille. Paista uunissa noin  4-6 minuuttia, tarkkaile ettei pääse palamaan!
Kumoa torttu sokeroidulle leivinpaperille ja poista paistoleivinpaperi. Anna jäähtyä.
Valmista voikreemi: vatkaa voi ja tomusokeri ilmavaksi seokseksi. Lisää vaniljasokeri, munankeltuainen sekä sitruunamehu.
Levitä kreemi torttupohjalle ja rullaa pitkoksi. Anna rullan levätä hetki viileässä ennen leikkaamista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti