sunnuntai 22. kesäkuuta 2014

Juhannusherkkuja: päärynä-saksanpähkinäskonssit vuohenjuusto-yrttitahnalla sekä saaristolaisleipä

...sekä vaikka mitä muita herkutteluja joihin emme sen suuremmin paneudu :-) tämän juhannuksen kantava voima on ollut kyllä ihanien ruokien syöminen ja hyvä niin!
Uusin Maku-lehti on toiminut innoittajana tänä jussina vaikka mille hyvälle. Helppoja ja onnistuneita kokeiluja tuli. Nämä leivät ovat kummatkin kyseisestä lehdestä, samoin levite. Kullanmuruseni auttoi eilen keittiössä tekemällä skonssit ^_^

Päärynä-saksanpähkinäskonssit
10 annosta

8 dl vehnäjauhoja
1 1/2 tl leivinjauhetta
1 1/2 tl suolaa
50 g kylmää voita
1 (n. 300 g) kypsä päärynä
100 g gouda-juustoraastetta
1 muna
1 prk (200 g) kermaviiliä
1 dl kermaa
1 1/2 dl rouhittuja saksanpähkinöitä

Päälle
100 g gouda-juustoraastetta

Yhdistä kulhossa vehnäjauhot, leivinjauhe ja suola. Lisää kuutioitu voi ja nypi käsin murumaiseksi.
Kuori ja kuutioi päärynä pieneksi. Lisää jauho-voiseokseen yhdessä juustoraasteen, munan, kermaviilin, kerman ja saksanpähkinöiden kanssa. Sekoita nopeasti taikinaksi.
Muotoile taikina jauhojen avulla kahdeksi tangoksi ja taputtele hieman litteämmiksi. Ota taikinasta veitsellä kolmionmuotoisia paloja ja nosta ne leivinpaperin päälle uunipellille. Pistele skonssit haarukalla.
Paista 225-asteisen uunin keskitasolla 10-15 minuuttia, kunnes skonssit ovat kypsiä ja kauniin värisiä. Jäähdytä ritilällä. Nauti vuohenjuusto-yrttitahnan kera.

Vuohenjuusto-yrttitahna
10 annosta

2 prk (à 150 g) pehmeää vuohenjuustoa
1 dl paksua turkkilaista tai kreikkalaista jogurttia
2 rkl ruohosipulia silputtuna
2 rkl basilikaa silputtuna
1 rkl juoksevaa hunajaa
1/2 tl mustapippuria

Yhdistä kulhossa kaikki tahnan ainekset. Siirrä jääkaappiin maustumaan muutamaksi tunniksi.

Kädellä lepää skonssi tahnalla, lautasen reunalla saaristolaisleipä

Saaristolaisleipä
3-4 kpl

1 l appelsiinitäysmehua
75 g hiivaa
3 dl siirappia
1 rkl suolaa
4 dl kaljamaltaita
3 dl ruishiutaleita
3 dl ruisjauhoja
10 dl hiivaleipäjauhoja

Voiteluun
noin 1/2 dl vettä
noin 1/2 dl siirappia

Lämmitä mehu kädenlämpöiseksi. Liuota joukkoon hiiva, siirappi ja suola.
Lisää joukkoon maltaat, hiutaleet ja jauhot. Sekoita tasaiseksi.
Voitele 3-4 pitkulaista leipävuokaa (vetoisuus yhteensä 4 l). Jaa taikina vuokiin. Kohota liinalla peitettynä noin 1 1/2 tuntia.
Pistele leivät haarukalla. Kypsennä 175-asteisen uunin toiseksi alimmalla tasolla noin 1 1/2 tuntia.
Voitele limppuja paistamisen loppuvaiheessa vesi-siirappiseoksella pari kertaa. Anna leipien jäähtyä kokonaan ennen kumoamista.

Huom! Jos leivät meinaavat tummua liikaa, peitä ne leivinpaperilla paistumisen loppuvaiheessa. Saaristolaisleivät ovat parhaimmillaan 2-3 päivää valmistuksesta.

Lisäksi vielä pari fiilistelykuvaa eiliseltä :-)

Grillaaminen hiilloksella on niin jees! :-)
Iltapalaksi paistoin elämäni ensimmäiset muurinpohjaletut. Ihania!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti