maanantai 16. kesäkuuta 2014

Paahdettu tomaatti-vuohenjuustokeitto sekä nokkosleipä

Kuten näkee, paahtamiseen makuun on päästy! Tultiin käymään vanhempieni luona ja äiti oli syystä tai toisesta hamstrannut kaupasta kolme pussillista tomaatteja. Eikä suunnitelmia niiden käyttämiseen! Reippaana tyttärenä uhrasin aamuni tomaattikeiton valmistamiseen ja leivoin vielä leivänkin, ja vein eväät äitille työpaikalle lounaaksi :-)
Tomaattikeitto on sovellukseni useasta eri tomaattikeittoreseptistä, nokkosleipä löytyi Kotiliedeltä.


Paahdettu tomaattikeitto

Reilu kilo, noin 12 kpl, kypsiä tomaatteja
öljyä
3 pienehköä kevätsipulia
3 valkosipulinkynttä
suolaa ja mustapippuria

5 dl vettä
kasvisliemikuutio
1 prk tomaattipyreetä
1 prk (150 g) pehmeää vuohenjuustoa
1 prk ruokakermaa
fariinisokeria
mausteita, esim. chilijauhetta, suolaa, mustapippuria, kuivattuja yrttejä

Leikkaa tomaatit neljäksi paksuksi viipaleeksi. Levitä uunipellille, pirskottele päälle öljyä, suolaa ja mustapippuria. Leikkaa sipulit sekä valkosipulit pieneksi silpuksi ja levitä tomaattien päälle. Paahda 200-asteisessa uunissa 40 minuuttia.
Mittaa kattilaan vesi, kasvisliemikuutio sekä tomaattipyree. Kuumenna kiehuvaksi ja lisää joukkoon paahdetut tomaatit sekä vuohenjuusto. Soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi. Kaada sekaan ruokakerma sekä lisää mausteet ja kuumenna. Ripottele keittolautaselle kevätsipulisilppua koristeeksi.


Nokkosleipä

5 dl vettä
25 g tuorehiivaa
2 tl suolaa
1 rkl hunajaa
1 dl ryöpättyjä nokkosen lehtiä
0,5 dl öljyä
4 dl ruisjauhoja
9 dl hiivaleipäjauhoja

Ryöppää nokkosenlehdet ja puristele ylimääräinen vesi pois ja silppua lehdet. Murenna hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää loput ainekset ja alusta taikina pehmeäksi. Mitä kauemmin jaksat vaivata, sitä parempirakenteisen leivän saat! Kohota taikinaa puolisen tuntia.
Leivo taikinasta kaksi leipää tai vaihtoehtoisesti noin 25 nokkossämpylää. Kohota liinan alla vielä vartti. Paista leipiä 200-asteisessa uunissa 30-40 minuuttia, sämpylöitä 250 asteessa noin 10 minuuttia. Leipä on kypsää kun se pohjaan koputtaessa kuulostaa ontolta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti