lauantai 16. elokuuta 2014

Härkäpapujen keitto-ohje

Tästä alkuunsa pari linkkiä, joista voitte tutustua härkäpapuihin:
Maatiainen ry sekä Hyötykasviyhdistys avaavat pavun saloja. Huovilan tilalla on näppärä ohjeistus ja pari reseptiä alla.
Kuivatut pavut liotetaan ensin. Tätä seuraa ryöppäys, keittäminen sekä ruuaksi valmistaminen taikka pakastus.


1. Liota pavut kylmässä vedessä yön yli lasi- tai muoviastiassa. Metalliastia kovettaa pavut puumaisiksi. Liottamalla keittoaika saadaan lyhennettyä. Pavut turpoavat liotuksen aikana, varaa siis tarpeeksi suuri astia! Liotusvesi kaadetaan ennen keittämistä pois.
2. Ryöppää eli kiehauta pavut ennen varsinaista keittämistä. Näin papujen pinnalta saadaan lima pois. Kaada ryöppäysvesi pois ja keitä pavut tuoreessa vedessä. Keittoaika vaihtelee 30-60 minuutin välillä, meillä keitettiin noin 45 minuuttia. Hieman muhjuuntuivat tuossa ajassa, joten tarkkaile kattilaasi.
3. Kaada keitinvesi pois ja käytä pavut. Voit myös pakastaa tulevaa varten, kannattaakin keittää kerralla isompi satsi!

4 kommenttia:

  1. Anonyymi27.1.16

    Olen liottanut aina teräskattilassa ja ihmetellyt miksi ovat kovia. Hyvä että luin ohjeen. Kiitos paljon

    VastaaPoista
  2. Hienoa, että oli avuksi! :-)

    VastaaPoista
  3. Anonyymi3.10.16

    Pelkään vähän härkäpapujen terveellisyyttä ajatellen että alta 50 v alkaa niitä syömään. Näin 78v ei kai hetkessä mitään voi aiheuttaa. Olen tuntenut monta uusiin ruokiin hurahtaneita, mutta olen joutunut heistä luopumaan. Vaarallisempana pidän nokkosen.

    VastaaPoista
  4. Anonyymi30.11.23

    No olen aina liottanut samassa teräskattilassa, jossa keitänkin (eri vedessä toki), mutten ole koskaan huomannut mitään puumaisuutta. Oliskohan kyse vain siitä kuinka kauan liottaa/keittää. Itse haluan ettei pavut mene muusiksi eli vähän saa jäädä rakenteiseksi ja 8h liotus 30min keitto on ollut aika hyvä. Kuvassa pavut on keitetty jo liian pitkään, kun ovat jo muusia.

    VastaaPoista