sunnuntai 26. huhtikuuta 2015

Vegaani täytekakku

Nyt meinaa taas olla kausi, ettei bloggaaminen innosta. Ruokia ja leivonnaisia on syntynyt, jonossa oottelis monta postausta ajalta ennen pääsiäistä ja sen jälkeen. Nyt skipataan kaikki siitä välistä ja palataan niihin toisella kertaa, sillä tässä tänään syntynyt ja melkein jo kokonaan syöty täytekakku.
Mammani täyttää huomenna vuosia, ja tänään käytiin pienimuotoisesti juhlimassa :-) aamulla leipaisin kakun suurella jännityksellä, koska 1. en oo kovin hyvä täytekakkujen kanssa 2. halusin onnistua sillä annoin äitille lahjaksi Vegaanin keittiössä-kirjan ja halusin vegaanin kakun edustavan jotain hyvvää eikä pahhaa 3. kakku piti kuskata Oulusta Raaheen.
Kaikki onnistui! Kakku ei ollut niin ruma kuin kakkuni yleensä tuppaavat olemaan, ja makukin oli mainio :-) ei soijakerman makukaan ei noussut voimallisena esiin, vaikka paljaaltaan se ei vaan vedä vertoja kuohukerman maulle, ei millään. Meitä oli kuusi aikuista kakkua tuhoamassa, ja olisiko siitä jäänyt noin neljännes jäljelle.
Kakun koristelun piti olla hillitty ja raikas, mutta sitten löysinkin kaapista kuivattuja vadelmia ja luova hulluuteni pääsi valloilleen. Tästä tulikin sitten hirmu värikäs näös. En yrittänytkään pursottaa kermaa, vaan sivelin sitä ronskin ottein kakun reunoille. Kamomillan konditoriassa on oivallisia vinkkejä vegaanisen täytekakun suhteen: kuorrutukseen, kostutukseen, taikinan käsittelyyn ennen ja jälkeen paiston... Valmistin vaalean kakkupohjan josta leikkasin pyöreitä pohjia kas näin, ja kostutukseen käytin sitruuna-sokeri-vesiseosta täältä näin. Kannattaa käydä tutustumassa, Kamomillalta saa paljon apua!


Vegaani mansikka-banaani-täytekakku
noin 10:lle hengelle

Pohja, uunipellillä paistettava
3 dl sokeria
0,25 tl suolaa
1,5 dl rypsiöljyä
2 dl omenasosetta
1 rkl vaniljasokeria
1 rkl leivinjauhetta
6 dl vehnäjauhoja
3 dl vissyä

Levitä leivinpaperi uuninpellille ja laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
Sekoita sokeri, suola, öljy, omenasose ja vaniljasokeri keskenään. Anna seoksen odotella viisi minuuttia, jotta sokeri ehtii sulaa.
Yhdistä toisessa kulhossa vehnäjauhot ja leivinjauhe.
Kun uuni on kuumennut, kaada ensin puolet jauhoseoksesta nesteiden sekaan ja sekoita. Lisää loput jauhot sekä vissy ja sekoita tasaiseksi. Muutama pieni lomppi taikinassa ei haittaa, parempi sekoittaa vähemmän jottei taikina sitkisty ja vissyn kuplat eivät pääse karkuteille!
Kaada taikina tasaiseksi kerrokseksi leivinpaperin päälle. Paista uunissa n. 30 minuuttia.
Kakkupohja on valmis, kun se on pinnaltaan kauniin värinen ja tikkuun ei jää taikinaa.

Anna kakkupohjan jäähtyä kunnolla ennen kuin leikkaat sen osiin.

Kostutus
0,33 dl sitruunamehua
0,15 dl vettä
0,15 dl sokeria

Täyte
1 prk Alpron soijavispiä + sokereita + sitruunamehua
pakastettuja mansikoita vajaa 0,5 l
kaksi banaania

Päälle mitä tykkäät, tässä kakussa:
osa soijavispistä
kaksi kiiviä
säilykemandariineja
ananaskirsikoita
kuivattuja vadelmia
hieman sitruunan ja limen kuorta 

Vispaa kylmä soijavispi kuohkeaksi. Mausta sokerilla, vaniljalla ja hitusella sitruunamehua. Purkista soijavispiä tulee reilu annos, josta riitti kakun väliin sekä kuorrutukseen ja jäi hieman ylikin.
Soseuta kohmeiset mansikat sauvasekoittimella pyreeksi. Lisää halutessasi hieman sokeria.
Siivuta banaanit.



Kokoa kakku:
Käännä kakkupohja nurinpäin, jotta saat kostutettavaksi puoleksi peltiä vasten olleen huokoisemman puolen.
Kostuta kakkua maltillisesti, helpointa tämä on pullasudilla :-)
Levitä mansikkapyreetä kostutetulle pohjalle ja asettele banaaniviipaleista tasainen kerros pyreen päälle. Lisää päälle kermavaahtoa. Toista seuraavan pohjan kanssa samoin.
Levitä päällimmäisen pohjan päälle ohuehko kerros kermavaahtoa ja koristele haluamillasia hedelmillä tmv. Pursota tai levitä kermaa vielä kakun reunoille.

Varsin polveileva postaus näyttää tulevan. Jos ja kun haluat tarkempia ohjeita ja vinkkejä kakun valmistukseen, vieraile Kamomillan konditoriassa! :-)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti