tiistai 18. kesäkuuta 2013

Punajuuri-spelttirisotto

Mulla on ikään kuin puolivahingossa jäänyt lihansyönti ihan minimiin huhtikuusta alkaen. Siskon (=kämppiksen) kanssa sovittiin että pidetään lihaton huhtikuu, tosin minä aioin syödä kalaa sillonkin. Pari kertaa unohdin aikeeni ja esim. laitoin porukoilla pizzaan pekonia mutta liharuokia meillä ei valmistettu. Sisko on samalla tiellä edelleen eikä syö edes kalaa, jota ilman minä en kyllä haluaisi olla! Mutta yllättäen mun ei ole tehnyt lihaa mieli kuin pari satunnaista kertaa. Asiaan lienee osaltaan vaikuttanut sekin että poikaystävä on kasvissyöjä. Ja musta tuntuu että vielä kun tän lihansyönnin vähentämisen ohella alkoholin juonti on vähentynyt huomattavasti ja paino on laskenut melkein itsekseen jo yhdeksän kiloa, entiseen ei tee mieli kovin helpolla palata :-) nyt vaan pitää olla tarkkana ettei ala kerryttämään alkuhuuman jälkeen niitä surullisenkuuluisia rakkauskiloja!

Sitä paitsi mulla on jotenkin parempi olo aterian jälkeen, jos se ei ole sisältänyt punaista lihaa tai broileria. Maitotaloustuotteita ja munia ja sitä kalaa menee kyllä edelleen mutta ainakin tämä muutos on ollut pelkästään positiivinen!
Eilen kokkailin iltaruuaksi punajuuririsottoa spelttijyvistä. Alkuperäinen ohje on kirjasta "Kotilieden parhaat kasvisruoat" ja alkuperäisen reseptin mukaan risotto valmistuisi ohrasuurimoista. Tässä kuitenkin mun hieman muuttamani versio :-)

Punajuuri-spelttirisotto

Kuvasta kiitos Tiinalle!
4 annosta

1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 rkl oliiviöljyä
2 dl spelttijyviä
n. 1 l kasvislientä (mulla oli vesi + kanttarellifondi-seos)
3 uunissa paahdettua punajuurta (paahdoin pieniä punajuuria karkealla merisuolapedillä 200-asteisessa uunissa noin 1h15 min)
rouhittua mustapippuria
50 g raastettua parmesaania
tuoreita yrttejä

Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuullota sipuleita teflonpintaisessa kattilassa hetki. Sekoita joukkoon spelttijyvät ja kääntele hetki. Lisää joukkoon kasvisliemi ja anna kypsyä kannen alla hiljalleen noin 40 minuuttia. Kokeile jyvien kypsyyttä ja lisää vettä mikäli jyvät ovat vielä kovia ja vesi uhkaa imeytyä.
Kuori ja leikkaa paahdetut punajuuret pieniksi kuutioiksi. Lisää kattilaan punajuuret ja kuumenna. Nosta kattila liedeltä ja anna hautua hetken kannen alla.
Mausta risotto mustapippurilla ja tuoreilla yrteillä. Itse en tarvinnut lisättyä suolaa sillä kanttarellifondista tuli niin hyvin makua, mutta jos teet esim. kasvisliemestä niin lisää suolaa tarpeen vaatiessa.
Sekoita joukkoon juustoraaste. Jätä osa juustosta annosten pinnalle niin halutessasi. Me nautimme risoton murustellun vuohenjuuston kera, mikä oli kuin piste iin päälle :-) Hyvää tuli, suosittelen!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti