keskiviikko 2. lokakuuta 2013

Kalaherkkuja ja mietehdintää

Niin otti sekin aika että minä en ole enää ammatiltani kalatäti! Sydämeltäni olen silti.
Saatte taas näytille tällaisen pienehkön kollaasin :-)
Savustin toissasunnuntaina ensimmäistä kertaa ihan itte alusta loppuun kalaa! No ei tietty ollut itseni pyytämää mutta kuitenkin. Suolaus onnistui mielestäni sen verran hyvin että haluan tänne itsellenikin sen muistiin:
vajaan kilon painoinen nieriä, karkea suola sisällä kolmisen tuntia & kaksi 400-500 g siikaa, suolassa noin 2½ tuntia.
Eli karkea merisuola kalan sisään, kala kylmään, kerran kääntö ympäri suolauksen tasaamikseksi, suolausajan loputtua huuhtelin nopeasti kylmällä vedellä suolat pois, kuivasin kalat, sivelin pintaan hieman öljyä ja sitten savustumaan!
Nieriä muhi pöntössä tunteroisen ja siiat nelisenkymmentä minuuttia.
Ja oli hyvvää!

Siiat pöntössä!
Onnistui!
Lempikalani at the moment, nieriä!
Ahven-ruishamppari *___* 
Paistettua (+leivitettyä) turskaa, kyssäkaaliranskiksia, salaattia ja creme fraichea!

Tällä hetkellä pohdinnan alla on Docventuresin Lihaton lokakuu-haaste. Itselleni osuisi tuolta kohta "lihatuotteista vain kalaa normaalisti syöviä Rantala rohkaisee kokeilemaan kuukauden ajan kasvisruokavaliota".
Okei, lihaa ei ole tullut enää syötyä. Toissaviikolla maistoin sormenpään kokoisen palan pekonia (kauhea tarve tunnustaa!!) ja kesällä söin pienen grillimakkaran. Muutoin olen pidättäytynyt lokeroimasta itseäni kasvissyöjäksi, sillä ajattelin että en halua mennä ääripäihin. Ja ajattelin että mikäli tilanne on sellainen että lihaa on tarjolla ja haluan, mulla on "lupa" syödä sitä. Nyt kuitenkaan mieli ei ole tehnyt lihaa, eikä entisaikojen herkku pekoni maistunut niin hyvältä enkä tahtonut sitä enempää.
Tämä yhtälö, sikäli mikäli haluan niin ajatella, tekee minusta siis pescovegetaristin. Ourait.
Ja kun munhan tekee mieli kalaa! Kenties olisi aiheellista tutustua tarkemmin WWF:n kalaoppaaseen eikä syödä kaikkea kalaa, sillä tämänhetkinen lempparikalani nieriä on kasvatettu ja sijaitsee oppaan harkitse-listalla! No, se voisikin olla seuraava askel :-)
Mutta pitäisikö tässä nyt haastaa itsensä ja koittaa pärjätä kokonainen kuukausi ilman kalaa? Kalaa joka on niin hyvää ja terveellistä ja hyvää ja parasta? No okei, meillä on kyllä syöty ältsin hyviä kasvisruokiakin.

Taidan nyt ottaa ja haastaa itseni! Eilen syötiin silakkapihvejä ja tänään kalakeittoa, mutta huomisesta eteenpäin lokakuuni olkoon kalaton! Ja koitan nyt pidättäytyä mistään "ellei sitten satu kohdalle aivan älytön maailman hienoin ja maukkain ja erikoisin kala jota saisin syödä!"-vetoomuksista ;-)
Käyköhän mulle niin että marraskuussa pöytä notkuu kalasta jos toisesta?
Vai voisiko käydä niin että huomaan elämän ilman kalaa olevan hyvää?

NO EI AINAKAAN NIIN ;____;
Mutta maitotuotteita ja munia aion silti käyttää normaalisti.

Tsemppiä teille kaikille, jotka vähennätte taikka lokakuun (ja kenties senkin jälkeiseksi) ajaksi lopetatte lihansyöntinne! Kasvisruoka on todella hyvää ja paljon muutakin kuin pakastevihanneksia, tsekatkaa vaikka mun viimeaikaisimpia postauksia ;-) Ja suosittelen lämpimästi lihan vaihtamista kalaan, olo on mainio senkin jälkeen.

Nyt turinat saavat piisata tältä iltaa. Tulen ehkä kaipauksella tänne savukalojani kuolaamaan kasvisruokien lomasta!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti