keskiviikko 23. heinäkuuta 2014

Kesäkeitto

Reissusta on kotiuduttu! Oli ihanaa ja mahtavaa, matkaan mahtui hyvää vaikkakin hyvin rasvaista ruokaa, olutta, kihlautuminen ( ^____^ puspus), upeita maisemia ja aurinkoa roppakaupalla. Silti oli mahtava palata kotiin ja kotisuomeen. Ensimmäisenä Suomi-päivänä oltiin vielä Helsingissä ennen tänne pohojosseen paluuta. Suunnattiin Hakanieman torille ja kauppahallille, ja voi poijjat että kesäporkkana sekä karjalanpiirakka graavilohella maistui! Kotona piti ottaa suuntimiksi kauppa ja hevi-osasto ja kerätä kori täyteen kaikkea värikästä ja tuoretta. Jos ei koko ajan tekisi mieli päiväoluselle, mikä tuntuu jääneen reissusta päälle, sitähän voisi pian saada lomaturvotusta vähenemään kun ruokavaliota tekee ainakin mieli keventää!

Ja kesäkeitto. Höyryävä kattilallinen pyöri päässäni kunnes tänään soppakauhat ojossa alettiin hommiin. Kokeilin ensimmäistä kertaa suurustettua lientä, ja vaikka maku oli täysin kohdillaan, meni liemi hieman liian paksuksi. Jatkettiin sitten hieman maidolla ja avot! Ihana ruoka! Ja ihana vuodenaika kun kaiken tuoreen saa kotimaisena, ah. Käytä keittoon siis kesän uusia vihanneksia!

Reseptiä soveltelin hieman Maku.fi-sivuston ja Eeva Kolun mukaan. Tuota Eevan reseptiäkin pitää kyllä kokeilla, viini ruoassa on jotain liian ihanaa :-3 rakkaampi puoliskoni halusi keiton kevyempänä versiona eli tänään mentiin maidolla.


5-6 annosta

10 kpl perunaa
3 kpl porkkanaa
1 kpl kukkakaalia
3-4 kpl nippusipulia
6 dl vettä
1-2 tl suolaa
1/4 tl valkopippuria
6 dl - 8 dl kevytmaitoa
4 rkl vehnäjauhoja
2 dl herneitä
reilu nokare voita

Pese perunat sekä porkkanat. Kuori herneet ja pilko kaikki vihannekset.
Kuumenna isossa kattilassa voi ja kuullota sipuleita hetki. Lisää loput vihannekset herneitä lukuun ottamatta ja jatka kuullottelemista muutama minuutti. Lisää sitten vesi, suola ja valkopippuri. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä 5 minuuttia.
Mittaa maidosta 1 dl kulhoon ja sekoita vehnäjauhot sekaan hyvin, niin ettei jää paakkuja. Lisää ensin keiton sekaan pelkkä maito, kiehauta ja sen jälkeen lisää vehnäjauhoseos kiehuvaan keittoon. Jos haluat keitosta hieman notkeampaa, lisää maitoa enemmän. Anna poreilla 5 minuuttia ja lisää herneet. Anna kiehua vielä 5 minuuttia, tarkkaile että vihannekset eivät ylikypsy, ne saavat jäädä kiinteiksi ja pureskeltaviksi :-)
Lisää voinokare keiton pinnalle ja anna sulaa ennen tarjoilua. Sitten vain nautit siitä että on kesä ja kaikki hyvin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti