maanantai 24. marraskuuta 2014

Valakolöökiperunat ja koskenlaskijan pinaatti-lohitaskut

Lahjoimme rakkaimpani iskaa ja minun appiukkoani tänä isänpäivänä "lapsiporukan" yhdessä väkertämällä  illallisella. Valmistimme yltiöihania valkosipuliperunoita, herkullisia täytettyjä lohitaskuja ja loistavaa kokonaisuuden kruunaavaa salaattia! Kehuja ropisee, mutta oli mielestäni todella onnistunut kattaus :-)
Varoituksen sanana voisin heittää, että rasvaa ja kermaa ei näissä juhlissa säästelty. Kenties sekin vaikutti osaltaan kaikkeen siihen ihanuuteen...
Ruokailimme kuuden hengen poppoolla, perunat menivät kaikki, lohta jäi hieman.
Perunoiden ohjetta sovellettu resepteistä ympäri nettiä, taskujen täyte on Valiolta. Tuota täytettä voisi käyttää vaikka lasagneen tai pastakastikkeeksi tai piirakkaan tai... oli herkullista!


Herkkuperunat:

1 kg kiinteitä perunoita
2,5 dl kuohukermaa
8-10 valkosipulinkynttä
öljyä + suolaa + mustapippuria

Kuori ja murskaa valkosipulinkynnet. Sekoita kulhossa murskaan öljyä niin, että saat helposti levittyvän tahnan.
Kuori ja viipaloi perunat (mandoliini on näppärä!) ohuiksi siivuiksi. Levitä voidellun uunivuoan pohjalle kerros perunasiivuja, sivele päälle valkosipuliöljyä ja rouhi pippuria pinnalle. Täytä näin vuoka täyteen. Vuokaan kannattaa jättä hieman kuohumisvaraa, ettei tule suurta uuninsiivous-operaatiota :-)
Sekoita kulhossa kerma ja ruokakerma ja mausta suolalla. Me emme lisänneet perunakerrosten väliin suolaa, sillä kermaseos oli suhteellisen suolainen ja lopputuloksesta tuli oikein passeli. Halutessasi voit suolata perunakerrokset tekovaiheessa, jolloin voinet jättää suolan kermasta pois.
Paista 175 asteessa reilu tunti. Jos pinta meinaa tummua liikaa, peitä foliolla.

Ihku kala:

1 kg (kirjo)lohifileetä
suolaa

Täyte:
150 g pakastepinaattia
1 sipuli hienonnettuna
1 rkl voita
1 prk (120 g) smetanaa
150 g Koskenlaskijaa (valmis murupussi on tämän kokoinen, me lohkottiin palasesta)
mustapippuria
1/2 dl hienonnettua tilliä

Nypi kalafilee ruodottomaksi. Leikkaa annospaloiksi. Viillä jokainen pala keskeltä nahkaan saakka, varo puhkaisemasta nahkaa. Jätä päät yhteen (ite leikkasin hieman liian pitkälle :-P ) jotta palasta muodostuu tasku. Nosta voideltuun uunivuokaan.
Valmista täyte: sulata ja valuta pinaatti kuivaksi. Hauduta pinaattia ja sipulia voissa pannulla. Lisää smetana, sulatejuusto ja mustapippuri. Keitä, kunnes neste on imeytynyt. Siirrä pannu pois levyltä ja lisää joukkoon tilli.
Täytä lohitaskut täytteellä. Kypsennä 200 asteessa 30 minuuttia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti