maanantai 24. elokuuta 2009

Tilliliha

Suomen kansa jakautuu tillilihan suhteen kahtia: niihin jotka sitä inhoavat ja niihin jotka sitä rakastavat. Minä änkesin itseni sinne väliin! Itselläni ei ollut tätä ruokaan kohtaan ennakkoluuloja muttei myöskään suuria odotuksia. Minä en muista koskaan syöneeni koulussa tillilihaa, eikä minulla ollut siitä traumoja kuten monilla tuntuu. Mieheni mielestä taas jopa säilyketilliliha on hyvää, joten voitte kuvitella mikä unelmien täyttymys oli saada tätä sapuskaa kotikutoisena! Ukko ihan totta hymisi tyytyväisyyttään syödessään! Minusta taas - no, hyvää tämä oli, mutta ei minusta kaiken sen suitsuttamisen arvoinen mitä se puoli kansasta, joka tätä ruokaa rakastaa, antaa ymmärtää. Ei ole herkullisen pastan voittanutta... ;-) Kyllä tästä ruuasta oli kauhea vaiva, mutta pöydän toinen puoli teki sen kaiken sen arvoiseksi.















n. 800 g naudan kulmapaistia
1 l vettä
1 tl suolaa
1 sipuli
2 porkkanaa
n. 60 g pala selleriä
1 laakerinlehti
10 maustepippuria
10 valkopippuria
tillinvarsia

kastike:
8 dl keitinlientä
4 rkl vehnäjauhoja
1 rkl sitruunamehua
2 tl sokeria
½ tl suolaa
1 dl hienonnettua tilliä
1 dl kermaa

Mittaa vesi suunnilleen lihapalan kokoiseen kattilaan ja laske liha kattilan pohjalle. Kun vesi alkaa kiehua, kerää veden pinnalle noussut vaahto pois.
Kun vaahtoa ei enää muodostu, lisää kuoritut ja paloitellut juurekset sekä mausteet. Keitä kannen alla miedolla lämmöllä pari tuntia. Kääntele lihapalaa välillä.
Nosta kypsä liha ja porkkanat leikkuulaudalle. Siivilöi keitinliemi ja ota sitä desin verran sivuun ja jäähdytä se. Sekoita tähän vehnäjauhot jotta saat suurusteen.

Kuumenna loppu keitinliemi kattilassa. Kaada suurus ohuena nauhana kattilaan koko ajan sekoittaen. Keitä sekoittaen kymmenisen minuuttia. Mausta kastike sitruunamehulla, sokerilla, suolalla ja tillillä. Sekoita joukkoon lopuksi kerma.
Leikkaa lihasta mahdolliset kalvot pois. Kuutioi liha ja viipaloi porkkanat. Lisää kastikkeeseen.
Tarjoa keitettyjen perunoiden, punajuurien ja maustekurkkujen kanssa.

2 kommenttia:

  1. Anonyymi4.9.09

    "Mitähän hyvää vaimo on laittanut ruuaksi?" "Voi vittu meillä on kuitenki taas tillilihaa.." t. ElQ ja Kummelit!

    VastaaPoista
  2. Meillä ei kyllä ala olemaan niin usein tillilihaa... :-D

    VastaaPoista